top of page
  • Skribentens bildRozbeh Olad Azami

Naprapat vid ländryggssmärta - Vad säger forskningen?

Uppdaterat: 30 mars 2023

Ländryggssmärta är ett besvär som påverkar en stor del av befolkningen någon gång i livet. Smärtan kan variera från mild till akut, kortvarig eller långvarig och påverkar ofta rörlighet, funktion och livskvalitet. Det finns många faktorer som kan leda till ländryggssmärta. Ibland kan smärtan bli bättre av sig själv men ibland behöver man hjälp.

Forskningen som jämfört Naprapat med annan vård

Forskning i kombination med praktiskt erfarenhet visar att naprapat är effektivt för att lindra smärta i nedre ryggen och kan dessutom förkorta köer till ortopeder och övrig allmän vård som erbjuds idag (1).


En annan studie från Karolinska Institutet som publicerades i "Clinical Journal of Pain" där 409 patienter deltog undersöktes effekten av naprapatbehandling för smärta i rygg och nacke och jämfördes med traditionell vård som bestod av rådgivning från läkare. Resultatet visade stora skillnader till fördel för besök hos naprapat (2).


Behandling hos naprapat Naprapatbehandling kan innefatta olika behandlingstekniker, exempelvis manuella ledbehandlingar i form av manipulation, traktion och mobilisering, mjukdelsbehandling i form av massage, pressur, stretching samt idrottsmedicin i form av prehab (förebyggande träning), rehab, hemövningar och rörelse- och funktionsanalys.


Många naprapater precis som oss på Vision Naprapati utbildar sig även inom dry needling som är en subgren till akupunkturen där behandling sker med akupunktur nålar lokalt i besvärsområde.


En naprapat kan också ge råd om ergonomi, allmän träning och livsstilsförändringar för att hjälpa till att förhindra framtida skador och smärta. Det första vi gör är att ta anamnes / journal samt utföra s.k ortopedisk manuella tester med händerna och rörelse för att tillsammans med anamnesen ställa diagnos, därefter utförs ofta behandling, rehab eller båda. Vi på Vision Naprapati är måna om att ha ett helhetsperspektiv kring smärta i rörelseapparaten och har med olika faktorer i beräkningen när vi jobbar med våra patienter, vilket givit gott resultat.


Om du lider av ländryggssmärta kan naprapatbehandling vara ett effektivt sätt att lindra smärta och förbättra funktionen enligt flertal studier men vi vet detta även från praktisk erfarenhet.


Om du gått runt med smärta som inte försvinner eller blir värre kan det vara viktigt att söka hjälp från en utbildad och erfaren naprapat för en noggrann diagnos och behandlingsplan. På vision Naprapati har vi flerårig erfarenhet av att undersöka, behandla, rehaba samt ge allmänna råd för smärta i ländryggen. Även om vi är en ny klinik så har vi som arbetar här arbetat med detta i flertals år hos andra kliniker.

Hur vi gör hos Vision Naprapati

Efter undersökning och diagnos så förklarar vi till dig grundorsaken eller möjliga orsaken till ditt besvär så att du som patient blir utbildad och får en ökad förståelse till dina besvär. Ibland kan det vara flera anledningar som lett till smärtan. Vi vill att du ska kunna förstå ditt egna besvär så gott det går och ger dig information om hur vi ska behandla och varför vi använder en viss behandlingsteknik när vi startar behandlingen. På ett längre naprapat-besök som vi erbjuder på vår klinik hinner vi i regel både undersöka och behandla ganska långt med kombination av olika behandlingstekniker i muskler och leder redan på första besöket samt även gå igenom individanpassade övningar. Kortare besök brukar ofta kräva att du kommer tillbaka inom kort på uppföljning med mer behandling och övningar.


Genomsnitt besöksantal hos naprapat för olika typer av besvär brukar ligga runt 3-6 besök tills själva smärtan försvinner helt men det är väldigt individuellt och en rad olika faktorer påverkar om behandlingen kräver fler besök eller räcker med färre. Vi samtalar med dig på plats under naprapat besöket och kommer fram till en rimlig vårdplan och prognos i samarbete med dig som patient. Välkommen att höra av dig till oss på Vision Naprapati, vi är en liten naprapat-klinik i Sundbyberg men med stort hjärta och engagemang för ditt välmående. Här brinner vi för att hjälpa dem som söker sig till oss oavsett om det är akut ryggskott eller en förebyggande genomgång av kroppen!

Referenser

  1. Stina Lilje , Maurits van Tulder , Anders Wykman, Emmanuel Aboagye , Ulf Persson "Cost-effectiveness of specialised manual therapy versus orthopaedic care for musculoskeletal disorders: long-term follow-up and health economic model" The Clinical Journal of Pain, 2023 Jan, PMID: 36742152, PMCID: PMC9896095 ,DOI: 10.1177/1759720X221147751

  2. Eva Skillgate, Eva Vingård, Lars Alfredsson, Lee, J. H., et al. "Naprapathic Manual Therapy or Evidence-Based Care for Back and Neck Pain: A Randomized, Controlled Trial." Journal of Chiropractic Medicine, vol. 9, no. 3, 2010, pp. 111-120. doi: 10.1016/j.jcm.2010.03.003.


bottom of page